tirsdag den 30. april 2013

Biotop opgave 3


Biotop opgave 3
 

Tegn på forår!

Jeg forestiller mig at de aktiviteter jeg skulle forberede skulle ligge i den årstid vi har nu her omkring april måned.


Et af tegnene på foråret er alle de mange grønne knopper der
kommer på træerne!
Jeg ville starte med hjemme (eks. i institutionen), at snakke med børnene om hvad de forbinder med forår. Høre hvad de tænker på, når jeg siger forår! Jeg vil skrive deres bud op på et stykke papir, så vi kan tage papiret med os, når vi senere skal ud i naturen. Efter jeg har noteret alle børnenes bud, vil jeg gå sammen med børnene hen på biblioteket, og se om vi kan finde nogle bøger, om forskellige dyr, planter og evt. bøger om forårstegn. (På forhånden vil jeg have undersøgt, og der findes sådanne bøger om forårstegn. Hvis ikke vil jeg have printet noget ud fra nettet(eksempelvis fra denne hjemmeside: http://www.naturekspeditionen.dk/foraarstegn-(1).aspx ), og tage det med, så jeg kan snakke med børnene om hvad de mest almindelige forårstegn er).  Efterfølgende vil jeg tage børnene med ud i skoven, ned til en sø evt. hen i en park, sådan at vi komme rundt omkring for at se, om foråret er på vej.!

Hvor længe skal forløbet strække sig?


Jeg var i skoven forleden, og nu er skovbunden blevet fuld
af de flotteste anemoner. De er også et forårstegn!
Jeg har tænkt mig at dette forløb, kunne strækkes til at række over en uge. Den første dag med indsamling af materiale, og viden. Anden dag med udflugt den en skov. Tredje dag med udflugt en  sø, eller strand. Fjerde dag, med udflugt til en park. På femte og sidste dag var der så tid til at snakke sammen om hvad har vi fundet ud af, evt. vise hinanden hvis vi havde fundet noget spændende, og afslutning på ugen!

Didaktiske overvejelser i forhold til børnene!

Didaktik forudsætter en intention om at man gerne vil "lære nogen noget"(Edlev 2009, s 161). Det er lavet forskellige undersøgelser med hvordan børn lære bedst, og disse undersøgelser peger alle i samme retning. Børn lære bedst hvis de kan få mulighed for at "bruge sig selv". Det vil sige ikke ved tørre facts men ved at være ude i ting, få lov til at røre ved ting osv. (Edlev 2009, s. 161).

Mine didaktiske overvejelser vedrørende dette lille "projekt", ville være at børnene kom ud i naturen og får en fornemmelse for hvilke tegn der er i naturen på årstidernes skifter.

Jeg vil, lytte til børnene undervejs på vores tur rundt efter forårstegn, og lægge mærke til hvor de er, altså hvad de undre dem over ude i naturen, og hvilke spørgsmål de undervejs må støde på. Undres de over hvad de finder i naturen eller er de fraværende overfor hvad naturen har at byde på, og på bedst mulig vis, hjælpe alle børnene i retningen af at få en Aha-oplevelse ude i naturen.

Mit biotop sted passer godt til denne aktivitet jeg har beskrevet ovenfor, da der på mit biotop sted er både, en park (Slotsparken), en skov (Rinkenæs skov/Gråsten skov) og ikke mindst søer. Endda flere forskellige, der iblandt de tre prinsesse søer!

Og når foråret så rigtig er over os og sommeren
er lige om hjørnet, kommer det til at se
således ud!!


Litteraturliste:

Bøger:

Edlev, Lasse Thomas (2009). "Natur og miljø i pædagogisk arbejde". Munksgaard Danmark 2. udgave.

Litteratur jeg har ladet mig inspirerer af:

Maarup Lars Zacho og Lind (1998). "Nu skal vi ud...".  Geografforlaget og Det Danske Spejderkorps 1. udgave.

Kryger Ida (2012). "150 gode grunde til at vi skal ud i dag". Friluftsrådet og Grønne spirer

 

onsdag den 24. april 2013

Ny opdatering fra urtepotterne!

Her kommer de seneste billeder fra mine urtepotter af mine ærteplanter og basilikums planter. Mine æble-kerner er ikke begyndt at spire, og tror jeg stopper projektet med æble-kernerne og planter rocula i stedet for!

Ærteplanterne! De vokser bare så hurtigt!
(Billede taget den 24/4-2013)
Se hvor fint mine basilikums planter kommer op!
Det skal nok blive godt! (billede taget den 24/4-2013)

Strikning kræver koncentration :-)

Jeg strikker halstørklædet til min dukke over ved mine forældre. Der har jeg nemlig mulighed for at få hjælp af min mor, hvis uheldet skulle være ude, og jeg eksempelvis taber nogle masker!
Nede for kan man se, hvor stor koncentration jeg synes, det kræver!!
Mit striktøj, hvor jeg er godt i gang!
Koncentration!
Her har min mor forsøgt, at få et billede af finger sætningen!
(Hvis man kan sige det!)
Lidt tættere på!!

mandag den 22. april 2013

Dukke opgave!

Ved siden af plante opgaven og biotop opgaven, kører dukke opgaven. Vi skal lave en dukke: Her kommer opgave beskrivelsen:

Stangdukke

Fremstil en stangdukke - hoved, hænder og fødder i træmasse - kroppen af blomsterpinde og træstykker, tøj og dimser af alt muligt...
Bland træmasse, 1 del vand og 3 dele træmasse(følg anvisningen på pakken) lad den stå og sætte sig 10 min. - kan opbevares i lufttæt beholder i flere uger. Lufttørrer og kan behandles på alle mulige måder når det er tørt - hæfter ligeledes på alle mulige materialer - opfører sig som træ når det er tørt - skønt materiale!!


Kram en kugle af papirservietter eller lign. som kerne i hovedet (der er ingen grund til at bruge mere træmasse end højst nødvendigt - det tørrer hurtigere og er billigere)
Fordel en passende mængde omkring papiret, ca. 1½ cm, tilføj en ekstra klat ved næse og hage... brug evt. en moddelerpind til detaljer...

undskyld den elendige billedkvalitet, men billederne er lånt fra et kopieret materiale

Hænder og fødder skal ikke være for detaljerede, men derimod større end du nok umiddelbart tror... der er en masse udtryk gemt i hænder og fødder!


Sav 5 træstykker af en liste 1x1 cm. Iagttag evt en croquisdukke for de rette proportioner. 
Skulder 4-5 cm længde
4 armstykker, sat sammen 2 og 2 så der er et bøjeligt led
huller i alle ender - brug en boremaskine

Man behøver ikke at tage hensyn til monteringshuller fra starten, da der kan bores ud i træmassen når den er helt tør - men det er en god ide at lave en lille hals på dukken, i forhold til hvilken type udskæring der skal være på tøjet... skal det være en 'donna' skal der måske ses noget mere 'hud' end hos en 'slagtersvend'..! - man kan også lægge et lag træmasse på f.eks underarmen, hvis man skal kunne se den... alle disse overvejelser bør I gøre Jer løbende, mens I lader dukken tage form. 

..god ide at prøve at 'nøjes' med få effekter - dukker er ikke naturtro gengivelser af virkeligheden, men billeder hvor man bevidst har forsøgt at fremhæve bestemte træk og egenskaber ved at forminske eller forstørre dem i forhold til virkeligheden...

uanset hvilken teknik man vælger til øjne og øjenbryn, så er det god ide at prøve forskellige knapper og tøjsstumper før man bestemmer sig, der skal utroligt lidt til at et udtryk ændrer sig radikalt

- et par tommelfingerregler:  
  • troskyldig: store åbne øjne
  • lurendrejer: mandelformede øjne der skrår op od tindingerne
  • melanskolsk: skrå øjne ned mod kinderne, det samme med øjenbryn
  • træt: tunge øjenlåg
  • hidsig: små stikkende øjne, tæt mod næseroden

ill. Bjørg Mykle: 'Dukkernes magi' OSLO. 1993 pax forlag


Kig lidt kritisk på størrelsesforholdene på arme og ben(bukseben, kjole - fødderne bliver syet direkte på tøjet) se evt. på en ven eller på dig i et spejl, hvis ikke du har en croquisdukke!
 
 
Vi startede på dukken på sidste seminar indkald 5 april 2013. Jeg nåde at lave hoved, fødder og hænder. Endvidere nåde jeg at lave de træpinde der skal udgøre, skuldrer partiet, og armene.!
Jeg er begyndt på at strikke et halstørklæde til min dukke. Jeg strikker det over ved mine forældre, hvor jeg kan få lidt hjælp ved min mor. For jeg må indrømme at det med at strikke er ikke min stærke side.!
Min dukke, eller delene til den.
(jeg synes selv, at den ligner lidt en lille
trold i hovedet)
 
 
 
 
 
 


Opdatering angående plantningen!

Så begynder der at ske noget nede i mine urtepotter jeg har stående i vindueskarmen.!
Jeg har taget lidt billeder, for at vise jer hvad der er sket.!
Ærteplanterne er på vej op. Jeg plantede ærtekernerne onsdag 17 april i sidste uge
 og allerede lørdag 20 april er de på vej op. Jeg synes, det er hurtigt.
Havde forventet det ville tage længere tid, måske op til 14 dage før der
skete noget.!

 
I dag (mandag den 22 april) har jeg igen lige taget et billede af ærteplanterne. Det er utroligt, så hurtigt det lige pludselig går, synes jeg.
Billede taget mandag den 22 april. Der er altså sket ganske meget
fra i lørdags til idag!
Desværre er det ikke i alle urtepotterne der sker så meget. Ved mine æblekerner, sker der ingenting. Ved mit basilikum sker der heller ikke så meget, jeg synes, dog alligevel at have spottet lidt grønt nede i urtepotten... Kan I mon også se det..??!
Jeg er ikke sikker på det er noget, men det ligner en lille basilikums-
plante der er på vej op!!!

torsdag den 18. april 2013

Lidt info om min biotop og stedet omkring!


Jeg har tænkt mig lige at lave et indlæg, hvor jeg henviser til nogle steder hvor man kan læse lidt om stedet hvor min biotop ligger. Det er en slotshave, og den har også en historie, til hvis man er interesseret kan man læse lidt omkring haven, i det materiale jeg henviser til i dette blog indlæg.!
Den første hjemmeside jeg henviser til er hjemmesiden for slotte og kultur ejendomme. Her står der nogle korte fakta omkring haven:
http://www.ses.dk/da/SlotteOgHaver/Slotte/GraastenSlotOgSlotshave/GraastenSlotshave.aspx

Næste hjemmeside er gråsten slots egen hjemmeside. Her kan der læses om slottet, men også om haven:
http://www.graastenslot.dk/html/slotshaven.html

Til sidst har jeg fundet et kort over hele slotshaven, hvor min biotop ligger. I starten fandt jeg bare et hjørne af haven, som skulle være min biotop, men efter hånden har jeg uddybet det, da jeg ikke kunne holde mig til mit lille hjørne ;-)
Her neden for ses kortet over haven!

Et kort over Gråsten slotshave (Min biotop)!
 
Neden for kommer igen et kort af slotshaven(min biotop),
her har jeg bare markeret hvor jeg startede med at have min biotop.
Nu er min biotop udvidet sig til at være hele haven,
men den startede som et lille hjørne af haven.!


På dette billede kan man se hvor henne i slotshaven, jeg startede med at have min biotop.
Det er markeret med en sort cirkel!

Foråret er kommet!!

Min Biotop!!!

I tirsdags var vejret rigtig fint. Vi havde for første gang i år, en temperatur på ca. 18 grader. Solen skinnede, og der var blå himmel! Det var bare så lækkert. Man kunne se rundt i gaderne, at folk hyggede sig og nyd det gode vejr i fulde drag. Der var mange der sad nede på Rådhuspladsen her i Gråsten og nyd en is i solen. Også nede ved slotssøen var der mange der havde fundet vejen ned, med en lille pose med noget brød til at fodre ænderne med.
Jeg besluttede at tage hen til min biotop for at se om foråret også var kommet derhen. Jeg tog mine have hadsker med, min lille skovl og kamera med, så jeg kunne undersøge min biotop lidt, for spændende ting!
Foråret var også kommet derhen. På alle træerne og buskene kunne man se knopper. Det så ud som om alle træerne og buskene var klar til at springe ud. Det vil jeg kalde et forårs tegn! En anden ting jeg så, var et svane par, hvor hunnen var ved at bygge rede! :-)
Jeg gravede lidt i jorden, for at se hvem der boede dernede, men uden held. Jeg fandt ingenting :-(!
Til gengæld, hørte jeg en masse fugle kvidder. Jeg fangede også en af fuglene, med min linse!
Hun-svanen der er ved at bygge en rede inden mellem sivene!


Her kan man se en af de buske der har store knopper på, og er lige
ved at være klar til at springe ud!
Kigger man godt efter på billedet, kan man se en bi der sidder
på blomsten og er ved at suge en masse nektar ud af blomsterne.
Hvis man kigger meget godt efter, kan man på dette billede se,
hvordan dette lille træ, har en masse grønne knopper på, og
lige som med busken ovenfor, er lige ved at springe ud!
Lige i midten af det her billede, godt gemt mellem alle grenene,
sidder der en lille gråspurv og gemmer sig!!

Det var fangsten efter tirsdagens biotop tur! jeg har besluttet mig, for at næste gang jeg skal der hen, forsøger jeg igen med at se om jeg kan finde nogle forskellige dyr henne på min biotop!
Men først er mit næste projekt, at på lavet et kort over min biotop!

Så er jeg igang med plantningen!

Jeg har nu taget hul på plantningen af ærter, æbler, basilikum og rucola! Jeg vil her på min blog, løbende ligge billeder ind og skrive lidt om hvordan det forløber med min plantning af de forskellige ting!
I plante gruppen, som jeg er med i, har vi besluttet at vores plante projekt, hedder "Plant en Pizza". Tanken er at vi alle sammen i gruppen, planter forskellige ting, der senere hen kan komme til at passe på en pizza. :-) Det bliver spændende at se om det kan komme til at lykkedes!!
Æble kernerne har jeg ingen billeder af. Men jeg tog kernerne fra to æbler, og plantede dem i en urtepotte, som også kan ses på et billede neden for.
Her kan man se to af de urtepotter jeg har stående i vinduskarmen, med
den ene med Ærter og den anden med Æbler. 
Posen med rucola-frøene.
(Frøene er købt i Tyskland)
Ærte frøene skulle ligge i vand natten over for at fremme spiringen!
Posen med basilikum frøene. (Købt i bilka)
Basilikum frøene!
Mine ærte frø (købt i bilka)!














 


Det er lidt svært at se men de små gule prikker
på den hvide baggrund er rucola frøene.






onsdag den 3. april 2013

Refleksioner over VNT aktiviteter i din praktik 2

Jeg var i min 2 praktik i en SFO (Værnes SFO). Praktikken stragte sig fra august 2012 til januar 2013.
I løbet af den første måned havde de ude på skolen(Skolen og SFO´en ligger under samme tag, og arbejder meget sammen)  en tema uge, som de kaldte strandugen. Her tog eleverne fra 0-3 klasse med 4 lære og 2 pædagoger ned til stranden en uge, hvor der dernede ville være en masse spændende aktiviteter for børnene. Jeg var en af de heldige pædagoger, der fik lov af komme med. Jeg fik til opgave at stå ved en aktivitet der hed "Sandslotte bygning". Her stod jeg med en af lærerne. Det var meget spændende og udfordrende. Ikke nok med at jeg kunne udfordre mig selv i at finde på en masse forskellige måder at bygge snadslotte, blev jeg også udfordret af børnene, som til tider var mere kreativ end jeg var.

Hen ad mod efteråret lavede mig og to af mine kollegaer 3 dage, hvor vi tog børnene med til et område, kaldet det rekreative område. Det er en åbenplet der ligger mellem marker, krat og skov og tæt ved stranden. Her er der toilet forhold, borde/bænke og et bålsted. Når børnene efter skole kom ind til os i SFO´en pakkede vi børnenes ting, og tog til det rekreative. Forældrene kunne så hente deres børn nede på området.
Vi havde taget nogle ting med ned til området, så vi havde aktiviteter vi kunne sætte gang i. Vi havde nogle rollespils våbner som børnene elskede at lege med. De løb rundt inde i krattet og byggede huler, og kæmpede mod hinanden. Vi havde sminke med, til at vi kunne sminke børnene, og hver dag havde vi noget mad med vi kunne lave over bålet, som vi tændte op i.
Det var dejligt at se hvor kreative børnene var i deres fantasi, når de er væk fra alle "de vandte redskaber". Hernede brugte de deres fantasi til at skabe den leg de legede, og der kom længe ikke så mange konflikter blandt børnene, som der ellers gjorde hjemme i SFO´en.!! Lidt tanke vækkende, synes jeg!

VNT 4. semester: "Back again"

Efter noget pause fra min VNT blog, er jeg nu tilbage igen her på 4 semester.!
Jeg har løbende i det sidste års tid fulgt min biotop, dog ikke lagt nogle opdateringer ud omkring dette. Jeg har ikke skønnet, at der har været det store at fortælle om med hensyn til min biotop. Nu er det forår(Sådan da), og solen er begyndt at titte frem. Inden længe vil skoven springe ud, og der vil være en masse flotte blomster at kigge på henne i slotshaven, hvor min biotop ligger. :-)
Her kommer lige et billede af min biotop, lige til opfriskning: